2021. július 5., hétfő

Afrikai antik maszk Ogoni népcsoport Nigéria zk15 dob v. - Jelenlegi ára: 20 000 Ft


Mióta Matisse, Picasso és Modigliani létrehozták a kubizmust a végletekig leegyszerűsített vonalvezetésű afrikai maszkok, szobrok szuggesszív hatásának köszönhetően, a különleges egzotikus tárgyak, művészeti alkotások gyűjtői és a kereskedelem is felfigyelt ezekre a különlegesen dekoratív tárgyakra.  
Legújabb divat szerint elegáns, modern lakások közkedvelt, lenyűgözően dekoratív, értékálló berendezési tárgyai.
Patinás afrikai maszk a Nigéria, Ogoni népcsoport szertartási maszkjaira jellemző stílusjegyekkel.
Anyaga puhafa.  
A közhiedelemmel ellentétben a puhafából faragott maszkok az eredeti autentikus alkotások. A nagyon nehezen faragható, keményfából, pl. ébenfából csak a túristáknak készítettek általában gépi csiszolással szobrokat maszkokat. A rendszeres szertartási használatra, kezdetleges kézi eszközeikkel,  általában a törzs tagjai számára sok darabban készített,  puha, könnyen faragható fából készített maszkokat használtak.
Magasság: 30 cm.
Ogoni
Nigéria
 Az Ogoni nép a Niger-delta keleti részén él,. termékeny és olajlelőhelyekben gazdag vidéken. A keresztény misszionáriusok működése ellenére megőrizték álöltözetes-maszkos szokásaikat. Ezeknek egy része saját régi tradiciójuk, más részét szomszédos népcsoportoktól (Ibibio és Ijo) vették át.
A karikpo az Ogonik akrobatikus, álarcos tánca különböző alkalmakkor látható: néha egyszerű látványosságként, de temetési szertartásokon, termény-betakarítási ünnepségeken vagy bírói ítéletek végrehajtásánál is. A maszk kecskét, birkát, antilopot vagy más állatot.
Az Ogoni népcsoport jellegzetességei az alsó és felső részből álló, madzaggal összeerősített, mozgó álkapcsú maszkok.
-
Az ogonitok a Niger-delta keleti részén élnek, termékeny, kőolajkészletekben gazdag területen. A keresztény misszionáriusok erőfeszítései ellenére megtartottak egy létfontosságú, régiónként változatos álarcos tevékenységet, amely részben mélyen a saját hagyományukban gyökerezik, és részben a szomszédos etnikai csoportokból, például Ibibioból vagy Ijo-ból származik. Az Ogoni maszkotáncok sokféle funkciót látnak el, amelyek a régiótól függően a tiszta szórakozástól a temetési szolgáltatásokon és a betakarítási fesztiválokon való részvételig terjedhetnek, egészen a bírósági ítéletek végrehajtásáig. A vadon élő állatok maszkjait akrobatikusan táncolják a mezőgazdasági rituálék alkalmával.
Postán küldhető termék.

Jelenlegi ára: 20 000 Ft
Az aukció vége: 2021-07-05 23:44 .