2018. július 30., hétfő

Pemetefű mag,magok - Jelenlegi ára: 200 Ft

Pemetefű magok. 30 darab mag 200 forint.
Az orvosi pemetefű (Marrubium vulgare) az árvacsalánfélék családjába tartozó növényfaj.
Az  évelő, lágy szárú pemetefű a Földközi-tenger vidékén őshonos, de a hűvös éghajlathoz is alkalmazkodott. 30– 60 cm magas, négyszögletes, felálló szára kívül gyapjas-molyhos tapintású; keresztben átellenes leveleinek széle csipkés-fűrészes. Gömbös örvöt alkotó virágai a felső levelek hónaljában ülnek. Termése világosbarna színű, sima felületű makkocska.
Az orvosi pemetefű keserű erősítőszer étvágytalanság vagy kisebb emésztési zavarok esetén. Makacs köhögés és légúti gyulladások kezelésében szintén alkalmazzák. A virágos hajtásvégeket epehajtóként javasolják az epekiválasztás zavarai esetén. Külsőleg a pemetefű a fekélyek, a gennyes vagy rosszul gyógyuló sebek kezelésére alkalmas.
A növény felső, virágos hajtását használják gyógyászati célokra, május-június folyamán gyűjtik. Az elvirágzott állapotban lévő pemetefüvet már ne használjuk gyógyításra.
A pemetefű köztudottan kiváló köhögéscsillapító és köptető hatású gyógynövény. Sokan ismerik a pemetefű cukorkát is, melyet mézzel ízesítenek. Téli hónapokban, meghűlés ellen használatos a pemetefű teája.
A növény jótékony hatását alkalmazzák hörghurut és légcsőhurut esetén, de serkentőleg hat az emésztőmirigyek működésére is. Teltségérzettel járó emésztési panaszok, epebántalmak, epepangás ellen is bevetik.
Őstermelőtöl.
Nyugtaadás van.


Jelenlegi ára: 200 Ft
Az aukció vége: 2018-08-19 21:26 .