2016. július 30., szombat

Kormorán - 30 év 30 dalban DVD - Jelenlegi ára: 1 200 Ft

Kormorán - 30 év 30 dalban - Körcsarnok 2006. december 23. - DVD
Van-e korunk zenei palettáján hungaricum? Ha igen, a 2006-ban 30 esztendős Kormorán együttes annak tekinthető.
A Magyar Tudományos Akadémia dísztermében átvehették a „ Magyar Örökség” díjat, amely kinyilvánítja, hogy a zenekar dalai a magyar kulturális örökség részét képezik. Más megfogalmazás szerint a Kormorán megkapta az úgynevezett „ Magyar Szellemi Lovagrendet”.
A formációt Koltay Gergely alapította 1976-ban. A magyarországi zenei életben elsőként ötvözte programszerűen a népzenei elemeket a nemzetközi rock muzsika stílusjegyeivel. A zenekar dalaiban hallhatóak tradicionális népi hangszerek: a töröksíp, a hegedű, a tekerőlant, a citera, a furulya, a duda és a tárogató, amelyek együtt szólalnak meg a rock instrumentumokkal.
A Kormorán az elmúlt három évtizedben eljutott szinte minden európai országba, koncertezett a tengerentúlon, több zenealbumot jelentetett meg külföldön. Az együttes koncertprogramjain kívül egy sor albumot készített pop énekeseknek, blues és rock sztároknak, valamint színészeknek. Megannyi színpadi mű, opera, valamint filmzene bizonyítja a zenekar sokszínűségét s alkotóerejét (Julianus, Honfoglalás, Sacra Corona, Trianon, A Költő visszatér, Elektra mindörökké, Zúgjatok harangok, A Megfeszített, A Napba öltözött leány).
A Kormorán első fénykora a ’ 80-as évekre tehető, 2000 óta pedig másodvirágzását éli. Az ezredfordulóra ugyanis Koltay nyolc elhivatott és invenciózus zenészt gyűjtött maga köré, még lendületesebbé, hitelesebbé téve a formációt. Kialakult az összetéveszthetetlen vokális hangzás, amely a hangszeresek virtuozitásával párosul.
Öt évvel ezelőtt, 25 éves jubileumi koncertjük alkalmával megkapták „ A Magyar Szabadság ” díjat, két évre rá pedig Kolta! y Gergely munkásságáért átvehette a Mádl Ferenc köztársasági elnök által adományozott „ Magyar Köztársasági Aranykeresztet”.
A Kormorán tagjai az elmúlt években olyan modern, különleges muzsikát írnak, amely továbbra is a Kárpát-medence és helyenként a Balkán archaikus népzenéiből táplálkozik, s ami nagyon fontos: töretlenül népszerűek, rendre koncerteznek nemcsak Magyarországon, hanem a székelyföldi Csíksomlyótól a szlovéniai Muravidéken át a szlovákiai, felvidéki Somorjáig. Ráadásul már vannak követőik a rock szakmában, ami bizonyság arra, hogy a kilenctagú csapat a magyarság sorsát bemutató dalszövegeivel szintén utat mutat az ifjabb generációnak: lehet igényes, megtartó erőt jelentő nemzeti rockzenét is játszani.
A zenekar tagjai az énekes Géczi Erika, egykori kajak világbajnok, Mr. Basary, akit ma már mindenki csak „ Rocktorok” néven szólít, a karco s hangú esztergomi Tóth Renáta, Gáspár Álmos hegedűs az erdélyi Kézdivásárhelyről, Zsoldos Tamás, akit a szakma az egyik legjobb basszus-játékosnak tart, Nagy László, aki a dobokból csalogatja elő az ősi ritmusokat, az elektromos gitáron népzenét játszó Szabó Miklós, valamint a két legrégebbi muzsikus: Szűts István billentyűs, aki a harmóniákat felügyeli, és Koltay Gergely, aki a dalszövegeket írja, s a különleges dallamokat töröksípon, fuvolán, furulyán interpretálja.
Jubileumi koncert a Körcsarnokban 2006. december 23.
1. Szarvasvadászat
2. Ilju haramia
3. Gyere ki te gyöngyvirág
4. Adjon az Isten
5. Ha meghalok
6. Magyar rapszódia
7. Szegénylegény
8. Három határ
9. Sivatagi vihar
10. Húzd a harangot
11. Három harang
12. Csillagok, csillagok
13. Világok világa
14. December 5.
15. Hol vannak a vitézek
16. Isten ujja
17. Kedvesem
18. Kalotaszegi ! hajnali zsoltár
19. Kurán Gergő balladája
20. A forrás felé
21. Volt apám, volt anyám
22. Én Istenem
23. Szeretnélek egyszer
24. Amikor eljöttél
25. Jöjj be szobámba
26. Maradunk
27. Álmodj álmot álmodót
28. Om mani padme hum
29. Záróvers
30. Quo vadis domine
31. Kell még egy szó


Jelenlegi ára: 1 200 Ft
Az aukció vége: 2016-08-19 18:25 . Kormorán - 30 év 30 dalban DVD - Jelenlegi ára: 1 200 Ft